Rhodos stad bestaat uit een nieuw gedeelte, een middeleeuws gedeelte en een antiek deel. Het nieuwe deel is vrij groot en telt talrijke moderne winkels (ook van de grote merken en de grote ketens), cafés, snackbars. èn een echt strand. Het oude gedeelte is een oude ommuurde middeleeuwse stad en is een attractie op zich. Het antieke deel van de stad bevindt zich bovenop de Monte Smith.

De oude stad

De oude stad van Rhodos is een pareltje. Het Grootmeesterpaleis en de stadsmuren zijn indrukwekkend, maar onthou dat één en ander heropgebouwd werd in een grootschalige "restauratie" door de Italianen.Ridderstraat

De Ridderstraat

De beroemde Ridderstraat is een indrukwekkende straat die van bij de stadspoort omhoog loopt. Vroeger waren hier de verschillende herbergen van de ridders gevestigd. De wapenschilden zijn nog steeds te zien tegen de muren. Deze straat is beschermd en moet in zijn huidige toestand bewaard blijven. Loop de straat naar boven naar het paleis van de Grootmeester.

GrootmeesterpaleisHet Grootmeesterpaleis

Dit magnifiek bouwwerk is een volledig heropgebouwd kasteel. Het paleis werd grotendeels vernield toen een munitiedepot er ontplofte in 1856. Toen de Italianen, in 1911 heersten over het eiland, bouwden ze het opnieuw op ik een pseudo middeleeuwse stijl. Het diende eerst als vakantieresidentie voor de Italiaanse koning en later voor Mussolini.

Het museum toont naast een flinke brok geschiedenis van de kruisridders en het eiland Rhodos ook zeer mooie mozaiken van het eiland Kos

Na je bezoek aan het Grootmeesterpaleis ga je bij het buitengaan gewoon rechtdoor langs de opgravingen. Na een paar 100m kruis je de Socratestraat.

Winkelen in de Socratesstraat

De Socratesstraat met zijn vele winkeltjes is een must voor wie een leuk souvenir mee naar huis wil nemen. Goud en juwelen zijn op Rhodos behoorlijk goedkoper dan in Belgie/Nederland. De talrijke restaurants verwennen de toeristen maar al te graag met lekkernijen uit de Griekse keuken. Probeer liefst een restaurantje weg van de Socratesstraat. Die zijn meestal beter en goedkoper en geven een betere service. Een mooi rustpunt in de Socratesstraat is de bar/restaurant Socrates Garden.

Griekse wijnen

Probeer zeker de betere Griekse wijnen. De restaurants in de toeristenbuurten hebben ze zelden. In de betere restaurants staan ze op de kaart. De lokale wijnproducenten C.A.I.R. en Emery maken veel goedkope en matige wijnen maar ook enkele zeer mooie cuvées. In de rest van Griekenland zijn ondertussen ook veel ontzettend goed gemaakte wijnen te vinden.

Wil je wat wijn kopen en/of mee naar huis nemen? Op het het pleintje met de fontein aan de voet van de Socratesstraat is een prachtige "wijnkelder" in de ruimte onder de trap. De eigenaar geeft deskundige uitleg en kent zowat alles van de Griekse wijnen. Je kunt er ter plaatse een flink aantal wijnen proeven. Laat je adviseren en ga bij de wijnen in de duurdere categorie (€ 6-15/fles) en geniet thuis of op je hotelkamer van een glas wijn met klasse.

ontdek de leuke plekjes in de oude stad

Ontdek de verborgen hoekjes

Verlaat eens de hoofdstraten. Verdwaal in de nauwe straatjes, laat je leiden door geuren en kleuren, door schitterend mooie kleine binnentuintjes, door poorten en deuren. Ontdek de verschillende uitgegraven ruines, de kleine pensionnetjes, de groentwinkeltjes waar de inwoners hun gerief kopen, de pittoreske hoekjes en de verborgen bars en restaurantjes. Proef de Griekse keuken in Taverna Kostas of ontspan bij een klein hapje en een drankje in de tuin van één of ander verborgen café. Geniet van een heerlijke vismaaltijd op een dakterras restaurant. Zo is er leuk een retro restaurantje "Klidi" met een vintage interieur in de oude stad.

Net buiten de oude stad zijn er ook voldoende boeiende mogelijkheden. Ga het avondmaal genieten in het mooie restaurant "Wonder", en vraag zeker de raad van de sommelier, die je graag help mooie en speciale Griekse wijnen te ontdekken.

Stadsmuren

Op de stadsmurenDe hele oude stad wordt omringd door een stadsmuur. Op bepaalde plaatsen is deze muur dubbel met wel tientallen meters tussenruimte. Hoe druk het ook is in de oude stad, tussen de muren is het meestal heel erg rustig. Je moet er natuurlijk eerst geraken ;-) Zoek de verschillende ingangen en maak een wandeling langs de grote stenen kanonbollen en de indrukwekkend hoge muren.

2 keer per week worden toeristen toegelaten op de stadwallen zelf. Je krijgt van daarboven een exclusieve, speciale blik op de oude stad, zijn inwoners en muren zelf. Niet geschikt voor wie slecht te been is. Maar absoluut een aanrader voor wie Rhodos Stad echt wil leren kennen.

De toegang tot de stadsmuren wordt 15 minuten geopend op zaterdag en dinsdagen / vroeger woensdagen)tussen 14:45 en 15:00 (mijn laatste persoonlijk ervaring)- ondertussen is dit blijkbaar veranderd naar zaterdag en zondag 12-14u40. Reken dan op ca. 1u om de volledige wandeling af te werken. Je verlaat de stadsmuren langs de andere kant van de stad. Toegang kost: ca. € 2. Kaartjes aan de kassa van het Grootmeesterpaleis, verzamelen op het binnenplein.

Acropolis van Rhodos

Het antieke deel: De Monte Smith

Bovenop de Monte Smith bevindt zich de ruine van de Acropolis van Rhodos met de gereconstrueerde Apollo tempel en het stadium. Het is een overblijfsel uit de 2-3de eeuw voor Christus en werd net als de meeste mooie historische dingen op Rhodos uitgegraven en gerestaureerd door de Italianen. Je geraakt er enkel met eigen vervoer en de toegang is gratis.

 

 

 

 

 

Wil je goedkoper naar Rhodos? Vul dan je wensen in op onze website www.vakantiemail.be. We verzamen alle promoties op de markt. Van zodra promoties gepubliceerd worden die aan je wensen voldoen krijg je ze per mail toegestuurd. Of zoek er gewoon doorheen de 30.000 -> 100.000 aanbiedingen die nu boekbaar zijn.

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.