Onverzekerd op reis vertrekken doe je beter niet. Een aantal zaken zijn automatisch verzekerd via ziekenfonds, private hospitalisatieverzekeringen, creditcard verzekering, autoverzekering, pechthulpverzekering, ... maar niet elk van deze verzekeringen dekt de gevolgen van een ongeval in het buitenland, de verzorging ter plaatse, de repatriëring, de nazorg in België, etc...

Een aantal bezoekers van de site vroegen om wat verduidelijking en ... We hebben even een overzichtje verzameld van wat de zaken zijn die je op vlak van verzekeringen in de gaten moet houden als je op vakantie vertrekt.

 

1. Het ziekenfonds

Vakantie in Europa: Zorg dat je altijd de Mutas- of Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) van je ziekenfonds meeneemt op vakantie in Europa. Heb je die niet bij dan moet je onmiddellijk bij gezondheidsproblemen het vervang attest opvragen bij je mutualiteit.

Vakantie in Algerije, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Kosovo, Macedonië, Montenegro, Tunesië, Cuba, Rusland of Turkije: Naast je World Assistance Card is ook een specifiek document vereist, vraag een "Reisformulier niet-EER-landen" aan bij je ziekenfonds voor je vertrekt.

Andere landen: Hiervoor bestaat geen apart reisdocument. Neem in ieder geval je "World Assistance Card" of "Mutas" kaart van de mutualiteit mee. De alarmcentrale van je mutualiteit verleent beperkte administratieve, medische en financiële bijstand, als je in het buitenland een ongeval krijgt, onverwacht ziek of gehospitaliseerd wordt. Wat te doen bij ziekte en ongeval in het buitenland: CM / Bond Moyson / Liberale Mutualiteit / Onafhankelijk ziekenfonds

2. Reisbijstandsverzekering

Waarom: Omdat ziekten, ongeval of pech nu eenmaal onverwachts gebeuren en de kosten en problemen ter plaatse opeens enorm worden.

Wat: Een reisbijstandsverzekering omvat onder meer de organisatie van medische hulpverlening, de terugbetaling van medische kosten, de repatriëring van een slachtoffer en zijn medereizigers in geval van ziekte of ongeval, de bijstand aan de medereizigers en de hereniging met de familie die in België is gebleven. Ook als er iets gebeurd met de familie of de woning thuis helpt de verzekering je naar huis. De formule omvat meestal ook een administratieve en logistieke bijstand (opsturen van bril, geneesmiddelen, geld of andere zaken die je op de vakantiebestemming niet bekomt). Dus hoofdzakelijk de zaken waar het ziekenfonds niet in tussenkomt.

Belangrijk: deze Reisbijstandsverzekering zit soms in de uitgebreide auto pechtverhelping van vb. Touring en Europ Assistance. Check zeker je contract en koop eventueel losse onderdelen bij voor de duur van de reis. (bijstand buiten Europa, bagage of annuleringsverzekering). Vertrek nooit op reis zonder je reisbijstandsverzekering. Heb je er nog geen, boek dan onmiddellijk (tot op de dag voor vertrek) bij Europ Assistance (direct online), Touring (direct online) of "Mondial Assistance" en "De Europese" (via je verzekeringsmakelaar of reisagent).

Autovakanties: Vertrek je met de auto is een dergelijke reisverzekering met internationaal pechverhelpingscontract onontbeerlijk!! Een sleepdienst om je wagen vanuit Frankrijk terug in België te krijgen na een ongeval kost al snel € 1000 of meer, reken maar op min € 2000 vanuit Spanje). Een contract ter plaatse op het moment van een panne of ongeval afsluiten maar ook kost een flink pak meer. Als de chauffeur door een probleem of ziekte niet meer kan rijden wordt voor een vervangchauffeur gezorgd. De bekendste formules zijn die van VAB/VTB , Touring en Europ Assistance.

3. Baggageverzekering

Waarom: Op reis is normaal gezien je bagage alleen verzekerd bij transport met bepaalde transportmiddelen (vb. het vliegtuig). Het bedrag bij verlies of beschadiging is wel beperkt tot een laag bedrag per kg, waardoor je eigenlijk nooit de echte waarde vergoed krijgt.

Interessant: Een bagageverzekering vangt de kosten op die het transportbedrijf (vb. de airline) niet opvangt en ook de kosten van dure goederen zoals ook laptop en GSM. Ook als je bagage vertraging heeft krijg je tot € 350 terugbetaald om de hoogstnoodzakelijke dingen aan te kopen.

Praktisch: Heb je nog geen bagageverzekering, boek dan een reisbijstandsverzekering of annuleringsverzekering bij Europ Assistance (direct online), Touring (direct online) en kies voor een formule met bagageverzekering.

4. Annuleringsverzekering

Waarom: Deze verzekering is een must als je met meerdere personen reist en de vakantie meer dan een paar honderd euro kost. Bij ziekte, ongeval, sterfgeval in de familie of werkeloosheid ben je niet het geld van je vakantie kwijt.

Belangrijk: Boek deze vakantie steeds samen met de reis want nadien bijboeken is meestal niet mogelijk. Een fijne optie is de NoGo verzekering van Europ Assistance, voor 1 bepaalde vakantie (NoGo tempo vanaf € 35) of kies voor alle privéreizen voor een heel jaar. Nu bieden ze tijdelijk € 30 korting op deze jaarcontracten: Jaarlijks contract "NoGo" nu met 1 maand gratis. De NoGo verzekering van Europ Assistance moet zeker 30 dagen voor je vertrek aangekocht worden.

5. Hospitalisatieverzekeringen

Als je ziek wordt in het buitenland zijn de meeste zaken al afgedekt door je ziekenfonds en je reisbijstandsverzekering. Je wordt terugbetaald naar de sleutel zoals dat door het ziekenfonds normaal gebeurd. Het grootste deel van de kosten worden door het ziekenfonds terugbetaald, maar niet noodzakelijk alles.  Een hospitalisatieverzekering geeft je een vergoeding per dag of betaalt de behandelingen en kosten terug die het ziekenfonds niet terugbetaalt.

6. Speciale verzekeringen

Sommige credit cards hebben een reeks verzekeringen inbegrepen.

 

 

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.