The Big City

Bangkok Business districtEen metropool om u tegen te zeggen met ruim 6 (volgens andere bronnen 8 tot 11) miljoen inwoners. Verstikkend en verfrissend tegelijkertijd. Een raar gevoel om deze grootstad door te wandelen, jawel wandelen in Bankok is goed te doen. Het aangename aan de stad is dat er overal wel iets leuks en interessants te zien en te beleven is voor de toerist die met open ogen reist. Elke wijk is een beetje een dorp op zich. Er is het deel van de stad met de wolkenkrabbers, Silom Road en Sukhumvit road elk met zijn uitgaansbuurt, de oude stad met zijn vele tempels. De buurt rond Siam Square met zijn enorme shopping centra. Het is een drukke broeierige, soms stinkende stad met toch ontzettend veel charme. Vervelen zul je je hier nooit! En leuk is, dat het er ook niet gevaarlijk is om rond te lopen qua criminaliteit. Wees echter wel op je hoede voor de oneffen trottoirs want alles ligt gevaarlijk schots en scheef. Mensen die slecht te been zijn nemen beter meteen een taxi.

TIP: zelfs in een eenrichting straat kijk je beter twee keer in alle vier de windrichtingen.

Het openbaar vervoer is er prima geregeld. De Skytrain (eigenlijk een rijdende koelkast op stelten) brengt je in geen tijd door de nieuwe stad. Boten die op de rivier Chao Phraya varen, transporteren je bliksemsnel van en naar de oude stad en China town.

For adventure only! De bussen zijn voor toeristen niet eenvoudig te doorgronden zonder een goeie kaart van Bangkok met de lijnen op. Er zijn honderden lijnen die in kris kras door elkaar lopen. Voor de bus betaal je een typisch 13-15 Baht voor de korte afstanden. Betalen doe je in de bus aan de ontvanger die in de bus rondloopt. Het verkeer zit vaak muurvast en een grote bus geraakt niet gemakkelijk door de propvolle straten. Maar het is best een avontuur om te proberen "ergens" te geraken met een lijnbus.

Taxi is goedkoop, zo betaal je voor een ritje van 1 of 2 km vaak niet meer dan 50 THB of € 1.20. Helaas heeft de taxi in tegenstelling to sky train wel last van files en kan je reistijd erg oplopen als het verkeer vast zit.

Het Koninklijk paleis - The Grand Palace

The Grand Palace bangkokIn de oude stad is het koninklijk paleis of Grand Palace absoluut een must. De gebouwen zijn spectaculair, de beplanting ontzettend mooi verzorgd en de kunstwerken fraai. Lange broek en bedekte schouders zijn verplicht. Eventueel kun je tegen een borg een sarong lenen om je blote lichaamsdelen te bedekken.

The Emerald Buddha in de Wat Pra Kaeo (binnen de muren van het Grand palace) is 60cm groot en is helemaal niet spectaculair om te zien. Wel de pracht en praal die de Thais eromheen gebouwd hebben, inclusief zijn maatpakjes in puur goud.

De enige regio die echt gekend staan voor bedrog van toeristen is de buurt van de Royal Palace. Bijna elke keer wordt je daar aangesproken door vriendelijke Thais die je melden dat de het paleis dicht is wegens ceremonie of een privéfeest of een feestdag. The Royal Palace is in principe elke dag open (er zijn uitzonderingen als het paleis gebruikt wordt voor officiële ceremonies), maar die zijn eerder zeldzaam. Ga altijd gewoon door naar de ingang als je aangesproken wordt en stap niet in een taxi/tuk tuk. Vaak zien de mensen die je aanspreken ook echt uit als ambtenaren, met uniform en badge, maar het is allemaal fake en part of the game. Ga je toch mee naar die "veel mooiere tempel waar weinig toeristen komen", dan wordt je door een reeks shops met edelstenen, handwerk, etc gesleept waar je nog eens in het zak gezet wordt...

 

 

Wat Po Tempel

Ga in ieder geval ook lang in de tempel van Wat Po, naast het koninklijk paleis. Dit klooster is de belangrijkste (en beste) massageschool van Thailand. De tempel zelf is mooi en een bezoek waard. Maar je kunt ter plaatse in de “oefenklas” een Thaise massage ondergaan van een half uur tot anderhalf uur. Een vrij dure massage (ca € 11/uur) in vergelijking met de massagezaken langs de straat (meer over Thiase massages) , maar wel een heel fijne en bijzondere ervaring. Je kunt er ook lessen volgen of een volwaardige cursus thaise massage. De Wat Po massageschool website.

Wat Suhat en de Giant Swing

Ook de tempel Wat Suhat, vlakbij de grote schommel (Giant Swing) is de moeite waard met zijn grote collectie Buddha-beelden in het zwart en in goud of de combinatie van beide. Heel het binnenplein is ermee omzoomd.

The Jim Thompson House

The Jim Thompson HouseHet Jim Thompson's huis is oase van rust in de drukke stad. De voormalige CIA agent werd verliefd op Thailand en blies de zijde industrie in het land nieuw leven in. Hij verdiende hiermee veel geld en investeerde in Thaise traditionele kunstwerken. Hij liet een aantal traditionele Thaise houten huizen van het platte land naar Bangkok transporteren en daar terug opbouwen. Geniet er van de mooie gebouwen, zijn tentoongestelde traditionele Thaise kunstwerken en de mooie tuin.

 

 

 

Eten en drinken

Eten aan een stalletjeEten en drinken doe je aan de stalletjes op straat of op de markten. Van ‘s morgens vroeg zijn de vrouwen in de weer om het beste wat de Thaise keuken te bieden heeft te breiden, in hun kookpotten langs de kant van de weg. Met handen en voeten, en heel zelden met een paar woorden Engels, kom je er wel door de bestelling. Culinair genieten doe je hier zonder gedoe voor € 1-2 per persoon.

In de grote shopping malls kun je gemakkelijk eten aan de tientallen stalletjes in de food section. Het gaat als volgt: Je koopt een prepaid kaart aan de kassa, je bestelt het eten aan één van de stalletjes en betaalt met je kaart. Na afloop geef je de kaart terug af aan de kassa en krijg je het restbedrag terug. Practisch hygienisch en goedkoop. Reken op €2-4/gerecht, al naargelang de locatie.

Uitgaan

Uitgaan in Bangkok kan goed in de buurt rond Silom Road of Sukhumvit Road. Het aanbod aan nachtclubs, discotheken en bars is niet te tellen. Het nachtleven is er bruisend, ongeacht de dag van de week. De jonge Thais vieren graag feest en gaan graag uit. Toeristen zijn meestal overal welkom “You white skin, you ritch”… In de onder toeristen populaire clubs is het iets duurder (en is de kwaliteit van het entertainment meer westers) , maar uitgaan in Bangkok kost je geen fortuin.

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.